İran, ABD ambargosuna karşı ticaret stratejisini değiştiriyor. Bir yetkili, dış ticaretin yüzde 40’ının kara ve koridor yollarına kaydırılacağını açıkladı.
İranlı yetkili İtimadi, ABD’nin uyguladığı deniz ambargosuna karşı ülkesinin ticaretinin yüzde 40’ını kara ve koridor yollarına aktarabileceğini belirtti. Fars Haber Ajansı’na göre, İtimadi bu adımın, İran’ın denizle bağlantısını kesmeye yönelik ablukalara karşı bir tedbir olduğunu ifade etti. İran, uzun süredir ekonomik yaptırımlarla mücadele ediyor ve bu alanda deneyim kazandı.
İtimadi, deniz taşımacılığına alternatif olarak kara ve koridor yollarının daha aktif kullanılması gerektiğini vurguladı. Ülkenin toplam transit hacminin yüzde 15’inin Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru’na yönlendirilebileceğini örnek gösterdi. Bu strateji, dış ticaretin çeşitlendirilmesi hedefini taşıyor.
İran Yol ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Ali Ekber Sefayi, 2023 yılında yaptığı açıklamada ülkesinin dış ticaretinin yüzde 90’ından fazlasının deniz taşımacılığı yoluyla gerçekleştiğini belirtmişti. Yeni öneri, bu oranın önemli ölçüde değişebileceğine işaret ediyor. Kara ve koridor yollarının kapasitesi artırılması planlanıyor.
Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru, 12 Eylül 2000 tarihinde Rusya, İran ve Hindistan arasında imzalanan anlaşmayla kuruldu. Bu koridor, Hindistan’dan Rusya’ya ve Kuzey-Batı Avrupa’ya giden yüklerin ulaşım sürelerini azaltmayı hedefliyor. Azerbaycan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ülke daha sonra projeye katıldı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap