SON DAKİKA
--:--:--

Küresel Altın Talebi Değeri Tarihi Zirveye Ulaştı

Dünya Altın Konseyi raporuna göre, küresel altın talebi 2026’nın ilk çeyreğinde 193 milyar dolarla rekor bir değere ulaştı. Yüksek fiyatlar etkili oldu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel Altın Talebi Değeri Tarihi Zirveye Ulaştı

Dünya Altın Konseyi’nin yayımladığı “Küresel Altın Trendleri” raporuna göre, küresel altın talebi 2026 yılının ilk çeyreğinde 193 milyar dolarlık rekor bir değere ulaştı. Bu tarihi yükseliş, hacimdeki sınırlı artışa rağmen altın fiyatlarında yaşanan olağanüstü performansın etkisiyle gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 74’lük büyük bir sıçramayı işaret etti.

2026 yılının ilk çeyreğinde küresel altın talebi, 2025’in aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 1230,9 tona yükseldi. Altın fiyatlarındaki rekor seviyeler, bu hacimsel artışa paralel olarak toplam harcama tutarını önemli ölçüde yukarı taşıdı.

Yatırım ve Mücevher Talebinde Son Durum

2026 yılının ilk çeyreğinde külçe ve sikke talebi, bir önceki yıla göre yüzde 42 artışla 474 tona ulaştı. Bu rakam, kayıtlar altındaki en yüksek ikinci çeyrek performansı olarak kayıtlara geçti ve özellikle Asya piyasaları ile gelişmekte olan ekonomilerden gelen yüksek talebi yansıttı.

Altına dayalı borsa yatırım fonlarında (ETF) alımlar 2026’nın ilk çeyreğinde 62 ton olarak devam etti. Ancak mart ayında ABD merkezli fonlardan gelen yüklü çıkışlar, bu rakamın 2025’in ilk çeyreğindeki 230 tonluk güçlü seviyenin altında kalmasına neden oldu.

Mücevherat sektöründe rekor fiyatlar talep hacmini yıllık bazda yüzde 23 daralttı. Buna karşın, sektörel harcama miktarının yüzde 31 artması, tüketicilerin altın mücevheratına yönelik olumlu algısının sürdüğünü gösterdi.

Merkez Bankaları ve Teknoloji Sektörü Alımları

Merkez bankaları, 2026’nın ilk çeyreğindeki satış eğilimine rağmen net bazda 244 ton altın alımı gerçekleştirdi. Bu alımlar, yıllık bazda yüzde 3’lük bir artışı ifade etti ve altın rezervlerini güçlendirme stratejilerini sürdürdüklerini gösterdi.

Teknoloji alanındaki altın kullanımı, özellikle yapay zeka altyapısına yönelik yatırımların etkisiyle yüzde 1 artarak 82 tona yükseldi. Bu artış, endüstriyel talebin gelecekteki potansiyelini ortaya koydu.

Yüksek enflasyon ve devam eden jeopolitik riskler, yatırım ve merkez bankası talebini desteklemeye devam edecek. Mücevher talebinin ise yüksek fiyatlar nedeniyle baskı altında kalacağı tahmin ediliyor. Küresel altın arzı, ilk çeyrekte maden üretimi ve geri dönüşümdeki artışla 1231 tona çıktı.

Altın Fiyatlarında Rekorlar ve Jeopolitik Etkiler

Altının ons fiyatı, 2026’nın ilk çeyreğinde ortalama 4 bin 873 dolar seviyesine ulaşarak tüm zamanların çeyreklik ortalama rekorunu kırdı. Değerli metal, yılın başında agresif bir yükseliş grafiği çizdi.

Ocak ayında 5 bin 595 dolar ile tarihi zirvesini gören altın, kar satışları ve düzeltmelere rağmen ilk çeyreği yatırımcısına yüzde 6 getiri sağlayarak tamamladı.

Piyasalardaki iyimser hava, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için Jerome Powell yerine Kevin Warsh’ı aday göstermesiyle stratejik bir yön değişikliğine gitti. Yükseliş ivmesi, jeopolitik risklerin tırmanmasıyla sert bir kırılma yaşadı.

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve akabinde Hürmüz Boğazı’nın trafiğe kapatılması piyasalarda şok etkisi oluşturdu. Bu gelişmelerin tetiklediği düzeltme hareketiyle altının ons fiyatı, 5 bin 595 dolarlık zirve seviyesinden 4 bin 710 dolar bandına kadar geri çekildi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Küresel Altın Talebi Değeri Tarihi Zirveye Ulaştı
Küresel Altın Talebi Değeri Tarihi Zirveye Ulaştı
Yalova Gemi ve Yat İhracatında Türkiye Liderliğini Üstlendi
Yalova Gemi ve Yat İhracatında Türkiye Liderliğini Üstlendi
Bakan Yumaklı Duyurdu Kırsal Kalkınma Yatırım Programı 2026 Başvuruları Başladı
Bakan Yumaklı Duyurdu Kırsal Kalkınma Yatırım Programı 2026 Başvuruları Başladı
Borsa İstanbul Rekor Kırdı BIST 100 Tüm Zamanların En Yüksek Kapanışını Yaptı
Borsa İstanbul Rekor Kırdı BIST 100 Tüm Zamanların En Yüksek Kapanışını Yaptı
Bakan Şimşek: Düşük enflasyon sürdürülebilir yüksek büyümenin anahtarıdır
Bakan Şimşek: Düşük enflasyon sürdürülebilir yüksek büyümenin anahtarıdır
Aile ve Gençlik Fonu Evlilik Desteği Bu Ay 935 Milyon Lirayı Aştı
Aile ve Gençlik Fonu Evlilik Desteği Bu Ay 935 Milyon Lirayı Aştı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması