ABD Başkanı Trump’ın İran limanlarına yönelik abluka talimatı, Brent petrol fiyatlarını bugün yüzde 5,32 artışla 109,95 dolara yükseltti.
Brent petrolün vadeli varil fiyatı, bugün saat 16.53 itibarıyla yüzde 5,32 artışla 109,95 dolara ulaştı. Bu yükseliş, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran limanlarına yönelik uzun süreli deniz ablukası hazırlığı talimatının etkisiyle yaşandı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı da yüzde 5,19 artarak 105,12 dolardan işlem gördü.
Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre, Başkan Trump, İran yönetimini nükleer programından geri adım atmaya zorlamak amacıyla ülkenin petrol gelirlerini ve ekonomik kaynaklarını hedef alan baskıyı sürdürme kararı aldı. Yetkililer, Trump’ın Tahran’ı nükleer tavizleri kabul etmeye zorlamak için danışmanlarına uzun süreli bir abluka hazırlığı yapma talimatı verdiğini belirtti.
ABD Başkanı, hava saldırılarına yeniden başlama veya çatışmadan tamamen çekilme seçeneklerini mevcut ablukayı sürdürmekten daha riskli buldu. Son görüşmelerde, Trump’ın İran’a ait limanlara yönelik deniz trafiğini kısıtlayarak petrol ihracatını baskı altında tutmayı tercih ettiği aktarıldı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, 28 Şubat’taki ABD-İsrail saldırılarının ardından 2 Mart’ta Hürmüz Boğazı’nın geçişlere kapatıldığını duyurmuştu. ABD ile İran arasında Pakistan’da gerçekleşen müzakere sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla birlikte, Trump 12 Nisan’da Hürmüz Boğazı’nı abluka altına alma sürecini başlatacaklarını ifade etti.
Bu açıklamanın hemen ardından, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) 13 Nisan’da İran limanlarına giren veya çıkan tüm gemilere yönelik deniz ablukası başlatacağını bildirdi.
Birleşmiş Milletler (BM), ABD-İsrail ile İran arasındaki savaşın başlamasından bu yana Hürmüz Boğazı’nda kısıtlamalar nedeniyle gemi geçişlerinin yüzde 95,3 oranında azaldığını rapor etti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap