Yaz aylarında artan kene vakaları KKKA riskini yükseltiyor. Uzmanlar haziran ve temmuz aylarında pik yapan tehlikeye karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
İlkbahar ve yaz aylarında kene vakalarında görülen artış, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskini beraberinde getiriyor. Bu dönemde kenelerin insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğu belirtildi.
Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Karakeçili, kene vakalarının özellikle haziran ortası ve temmuz aylarında yoğunlaştığını açıkladı. Bu yıl kene popülasyonunun yüksek seyrettiğine dikkat çeken Karakeçili, keneyle temas eden kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini vurguladı.
Sağlık kuruluşuna ulaşımın mümkün olmadığı durumlarda kenelerin çıplak elle temas edilmeden çıkarılması gerektiğini belirten Karakeçili, eldiven veya poşet yardımıyla cımbız kullanılarak kenelerin uygun şekilde çıkarılmasını önerdi. Kene ısırması durumunda panik yapmadan bilinçli hareket etmenin önemini vurguladı.
Kırsal alanlarda yaşayan veya bu bölgelere giden kişilerin kapalı kıyafetler tercih etmesi gerektiğini ifade eden Karakeçili, kapalı ayakkabı giyilmesi ve pantolon paçalarının çorap içine sokulması gerektiğini belirtti. Kenelerin yerden vücuda tutunduğunu hatırlatan Karakeçili, vücudun düzenli olarak kontrol edilmesinin de hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi. Kene kovucu spreylerin de korunmada etkili olabileceği aktarıldı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap