İsrail ve Lübnan heyetleri, ateşkes ihlalleri gölgesinde üçüncü tur görüşmeler için Washington’a gidiyor. Kritik temaslar gelecek hafta başlayacak.
Lübnan merkezli medya kuruluşu LBCI’nin iddiasına göre, İsrail ve Lübnan temsilcileri arasındaki üçüncü tur doğrudan müzakereler gelecek hafta ABD’nin başkenti Washington DC’de gerçekleşecek. ABD Dışişleri Bakanlığı’nda iki gün sürmesi beklenen görüşmeler, taraflar arasındaki gerilimi azaltmayı ve kalıcı ateşkese yönelik adımları ele almayı hedefliyor.
Lübnan heyetinde eski ABD Büyükelçisi Simon Karam ile Lübnan’ın mevcut ABD Büyükelçisi Nada Hamadeh Moawad’ın yanı sıra çeşitli siyasi ve askeri temsilcilerin yer alacağı belirtildi. Büyükelçi Moawad’ın, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle sürekli koordinasyon halinde olduğu ve yaklaşan tur için hazırlık toplantıları yaptığı bildirildi.
Lübnanlı kaynaklar, Büyükelçi Moawad’ın ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı son toplantılarda İsrail’in ateşkes ihlallerine ilişkin bir dosya sunduğunu aktardı. Lübnan tarafı, müzakerelerde ilerleme sağlanabilmesi için çatışmaların kalıcı olarak durdurulmasını ön şart olarak vurguladı.
ABD’nin arabuluculuğuyla taraflar, Nisan ayında iki kez bir araya gelerek bölgede kalıcı ateşkesin sağlanması için temaslarda bulunmuştu. İsrail ile Lübnan arasında 17 Nisan tarihinde 10 günlük ateşkes ilan edilmiş, bu süre ilerleyen günlerde 17 Mayıs’a kadar uzatılmıştı. Ancak İsrail ordusu, bu ateşkesi yoğun topçu ve hava saldırıları ile sıklıkla ihlal etmeye devam ediyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap