Türkiye, ilk 4 ayda 195 milyon dolarlık limon ihracatı gerçekleştirdi. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye, limon ihracatında dünyada 5. sırada.
Türkiye, bu yılın ilk dört ayında gerçekleştirdiği 195 milyon dolarlık limon ihracatıyla küresel pazardaki konumunu güçlendirdi. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Türkiye limon ihracatında dünya genelinde 5. sırada yer alıyor.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Cengiz Balık, yaptığı açıklamada, limon ihracatının miktar bazında bir düşüş yaşandığını belirtti. Ancak, ihraç fiyatlarındaki artış sayesinde elde edilen gelirin yükseldiğini vurguladı.
Balık, Türkiye’nin 2025 yılındaki toplam 3 milyar 703 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 11’lik diliminin limondan sağlandığını kaydetti. Üretilen yaş meyve ve sebzenin ortalama %7’si ihraç edilirken, limon ihracat oranının %33’e ulaştığını ifade etti.
Başkan Balık, ocak-nisan dönemindeki limon ihracatının geçen yıla göre %18’lik bir artışla 165 milyon dolardan 195 milyon dolara çıktığını bildirdi. 2026 yılı sonuna kadar limon ihracatında 500 milyon dolar hedefini aşmayı amaçladıklarını dile getirdi.
Türkiye’nin limon ihracatı, 2002’de 230 bin ton seviyesindeyken, 2024’te 577 bin tona ulaştı. Balık, 2025 yılı için geçen yıla göre daha yüksek bir rekolte beklentisi olduğunu aktardı.
Ocak-nisan döneminde en çok limon talebinde bulunan ülkeler sıralamasında Irak 64,5 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, Rusya 50 milyon dolarla ikinci, Romanya ise 14,5 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada konumlandı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap