Norveç’te yapay zeka araçları ilkokul ve ortaokullarda yasaklanıyor. Temel becerilerin kazanılması hedeflenirken, teknoloji kullanımı yaş gruplarına göre kademelendirilecek.
Norveç hükümeti, eğitimde yapay zeka araçlarının kullanımını ağustos ayı sonunda başlayacak yeni eğitim-öğretim yılından itibaren ilkokul ve ortaokul düzeyinde yasaklama kararı aldı. Başbakan Jonas Gahr Stoere, yapay zeka kullanımının çocukların temel okuma, yazma ve matematik becerilerini kazanmasını engelleyebileceği riskini vurguladı.
Yeni düzenleme, 6 ila 13 yaş arasındaki birinci ve yedinci sınıf öğrencileri için yapay zeka araçlarının kullanımını genel olarak yasaklıyor. Bu yaş grubundaki öğrenciler, temel becerileri kazanmaya odaklanacak.
14 ila 16 yaş arasındaki öğrenciler ise yapay zeka teknolojilerini yalnızca öğretmen gözetiminde ve sınırlı bir şekilde kullanabilecek. Hükümet, 17-19 yaş grubundaki lise öğrencilerinin ise yapay zekayı iş ve yükseköğrenim hayatına hazırlık amacıyla kontrollü kullanmasını teşvik edecek.
Norveç, 1990’lardan bu yana bilgisayar, 2010’lardan bu yana da tablet kullanımını artırarak dijital eğitime yönelmişti. Ancak yapay zeka yasağıyla birlikte hükümet, basılı kitap kullanımını artırmaya yönelik yeni bir yasa teklifi hazırlıyor. Bu kapsamda okullarda tabletlerin kullanımının azaltılması ve basılı materyallerin teşvik edilmesi hedefleniyor.
Hükümetin teknoloji sınırlamaları eğitimle de sınırlı kalmıyor. Daha önce alınan kararla 16 yaşından küçüklerin sosyal medya kullanımı da yasaklanmıştı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap