ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Özdemir, şirketin raylı sistemlerden sivil araçlara ve askeri platformlara kadar geniş bir yelpazede batarya ve enerji depolama çözümleri sunduğunu açıkladı.
ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, şirketin raylı sistemlerden sivil elektrikli araçlara ve askeri platformlara kadar geniş bir yelpazede yürüttüğü batarya ve enerji depolama çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Türkiye’nin raylı sistem işletmelerinin kullandığı araçların büyük çoğunluğunda ASPİLSAN’ın batarya ürünlerinin yer aldığını belirtti.
Özdemir, Metro İstanbul projesindeki yerlilik hedeflerinin karşılanmasında şirket çözümlerinin kritik rol oynadığını vurguladı. Mevcut ekosistemin ürettiği bileşenlerle karşılanamayan yerlilik hedeflerinin ASPİLSAN çözümleriyle aşıldığını söyledi. Şirketin, batarya konusunu yerlileştirerek yerlilik oranına önemli ölçüde katkı sağladığını ve Türkiye’nin en büyük batarya üreticisi konumunda olduğunu ifade etti.
Nikel-kadmiyum kimyasında sektörün tüm ihtiyaçlarını karşılayan farklı ürün çeşitlerine sahip olduklarını belirten Özdemir, sinterlenmiş nikel-kadmiyum bataryaların havacılık sektöründe kullanıldığını açıkladı. Bunun yanı sıra paket tipi ve fiber tipi olmak üzere iki farklı çözüm sunduklarını dile getirdi.
Fiber tipi ürünlerin yüksek kalite ve rekabetçi fiyat sunduğunu belirten Özdemir, bu ürünlerin raylı sistem taşımacılığında yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Bu çözümlerle yerlilik oranını artırdıklarını ve platformlardaki enerji bağımlılığını azalttıklarını belirtti. Türkiye’deki raylı sistem ağının gelişmesiyle bu ürünlere olan ihtiyacın arttığını ekledi.
Batarya ekosisteminin geliştiğini söyleyen Özdemir, yerlilik oranını artırarak demir yolu ekosisteminin gelişimine katkıda bulunan TÜRASAŞ, TCDD ve belediyelere teşekkür etti. Raylı sistemlerde kullanılan bataryalarının yüksek ve düşük sıcaklıklarda, yüksek titreşimler altında ve olumsuz çevresel koşullarda çalışabilen dayanıklı ürünler olduğunu belirtti. Büyük platformlarda ihtiyaç duyulan 1,5 tona kadar nikel-kadmiyum batarya çözümleri ürettiklerini kaydetti.
Kara, deniz, hava ve raylı sistem platformları için çeşitli çözümler geliştirdiklerini söyleyen Özdemir, uzay pilleri üzerine yapılan Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra raylı sistemler için daha yüksek enerji yoğunluklu ürünlerin sertifikalandırılması üzerine de çalıştıklarını bildirdi.
Elektrikli araç (EV) ve otobüs/minibüs gibi sivil projelere yönelik kapasiteleri hakkında bilgi veren Özdemir, halihazırda 65 kilovatsaatlik bir minibüs üzerinde çalışan batarya paketlerinin bulunduğunu belirtti. İstenilen değer ve kimyada elektrikli araç bataryası prototipi tasarımı ve üretimi yapabildiklerini söyledi.
ASPİLSAN Enerji’nin bir ‘tasarım merkezi’ olarak görev yaptığını belirten Özdemir, insanlı ve insansız kara araçları ile diğer askeri platformların ihtiyaç duyduğu özel çözümleri tasarladıklarını ve orduların gelecekteki gereksinimlerine göre özel üretimler yaptıklarını ifade etti. Askeri tarafta da elektrikli araç çözümlerinin arttığına ve orduların ‘yeşil dönüşüm’ ihtiyacının altını çizdi.
Askeri uygulamalarda karbon ayak izini küçültmenin stratejik bir zorunluluk haline geldiğini belirten Özdemir, harcamaların artmasıyla birlikte sahada daha mobil ve sürü halinde çalışan cihazların önem kazandığını söyledi. Bu cihazların önemli bir bileşeninin elektrikli araçlar olduğunu vurguladı. Hibrit depolama çözümleri sunduklarını ancak yakın zamanda bu araçların tamamen elektrikli olacağını belirtti.
Gelişen teknolojiyle birlikte askeri elektrikli araçlarda sessizlik, güç, şarj sürelerinin kısalması ve ömür uzatımı gibi engellerin aşıldığını ifade eden Özdemir, müşterinin ihtiyacına yönelik ürünleri istedikleri şekilde sunabildiklerini söyledi. İleride havada, karada ve denizde askeri ortamlarda daha fazla elektrikli araç görüleceğini ve bu yönde büyük bir dönüşüm yaşandığını sözlerine ekledi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap