Türkiye’de son 5 aylık su/tarım yılı yağışları, uzun yıllar ortalamasını geride bırakarak rekor artış gösterdi. Bazı illerde %80’in üzerinde artış yaşandı.
Türkiye genelinde bu yılın 1 Ekim-Şubat dönemini kapsayan 5 aylık su/tarım yılı yağışları rekor seviyeye ulaştı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, ortalama 387,7 milimetre olarak kaydedilen yağışlar, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 24, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 75 artış gösterdi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 1991-2020 yıllarını kapsayan uzun yıllar ortalaması 313 milimetreydi. Geçen yılın aynı 5 aylık döneminde ise 221,4 milimetre yağış kaydedilmişti. Mevcut artış, ülkenin su kaynakları açısından olumlu bir tablo çizdi.
Su yılı yağışları, Türkiye’nin tüm bölgelerinde hem normal değerlerin hem de geçen yılın üzerinde seyretti. Özellikle Ege Bölgesi, normaline göre yüzde 33’lük artışla en yüksek artışı kaydetti. İç Anadolu Bölgesi’nde son 13 yılın, Ege Bölgesi’nde son 11 yılın ve Karadeniz Bölgesi’nde ise son 10 yılın en yüksek yağış seviyeleri ölçüldü.
Yağışlar, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Düzce, Zonguldak, Bolu, Antalya, Burdur, Isparta, Adana, Yozgat, Kayseri, Sivas, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Van çevrelerinde normaline göre yüzde 80’in üzerinde arttı. Bu dönemde en fazla yağış 799,6 milimetre ile Antalya’da kaydedildi. Kayseri’de ise normaline göre yüzde 52’lik artışla en yüksek oransal artış yaşandı.
Öte yandan, Kastamonu, Sinop, Çorum, Konya, Malatya, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Rize ve Artvin çevrelerinde yağışlarda yüzde 20’nin üzerinde azalma görüldü. Türkiye genelinde en az yağış alan il 153,9 milimetre ile Iğdır oldu. Rize ise normaline göre yüzde 19’luk azalma ile en fazla düşüş gösteren il olarak kayıtlara geçti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap